Tampereelle rakentuvan Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuurikilpailuun tuli 460 ehdotusta

Katu Finlaysonin alueella, jossa vierustalla punatiilisiä rakennuksia.

Kilpailun järjestäjänä toimivalle työeläkeyhtiö Varmalle investointi uuteen taidemuseorakennukseen on ainutlaatuinen ja sen mahdollistaa tiivis yhteistyö Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin Säätiön kanssa.


Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelukilpailu Tampereella Finlaysonin alueella on herättänyt suurta mielenkiintoa kotimaassa sekä myös kansainvälisesti. Kilpailuun tuli määräajassa noin 460 ehdotusta. Kilpailun järjestäjänä toimivalle työeläkeyhtiö Varmalle investointi uuteen taidemuseorakennukseen on ainutlaatuinen ja sen mahdollistaa tiivis yhteistyö Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin Säätiön kanssa.

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelua Tampereella Finlaysonin alueelle koskeva kansainvälinen yleinen arkkitehtuurikilpailu on päättynyt. Kilpailuun tuli n. 460 ehdotusta määräaikaan eli 2.12.2020 mennessä. Poikkeuksellisen suuren määrän vuoksi ehdotusmäärän tekninen tarkistus on edelleen meneillään.

Kilpailun järjestävät työeläkeyhtiö Varma, joka omistaa Finlaysonin alueen kiinteistöt, sekä Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki. Kilpailutulokset julkistetaan alkuvuodesta 2021. Suunnittelukilpailu alkoi 31.8.2020.

– Olemme Varmassa iloisia Sara Hildénin taidemuseon suunnittelukilpailun herättämästä suuresta mielenkiinnosta. Ehdotukset tarjoavat varmasti kiinnostavia, uusia näkökulmia käynnissä olevaan asemakaavamuutostyöhön. Uskomme, että uusi taidemuseorakennus istuu hienosti Finlaysonin alueen upeaan vanhaan rakennuskantaan, toteaa Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki.

Niinimäen mukaan investointi uuteen taidemuseorakennukseen on Varmalle ainutlaatuinen. Uusi taidemuseorakennus tulee Varman, Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin Säätiön omistukseen.

Taidemuseon uudisrakennukselle aiottu alue rajautuu Kuninkaankatuun, Wilhelm von Nottbeckin puistoon, Polttimonkatuun sekä nykyiseen Pääkonttori -rakennukseen Finlaysonin alueella.

Kilpailu herätti laajaa huomiota myös kansainvälisesti


Arkkitehtuurikilpailu Tampereen kaupungin historialliseen keskustaan on kansainvälisesti kiinnostava ja haastava suunnittelutehtävä. Se on jo herättänyt kiinnostusta alan ammattikunnassa ja kilpailuun odotettiinkin runsasta osanottoa sekä korkeatasoisia ehdotuksia.

– Kilpailusta uutisoitiin laajasti, aina ulkomaisia arkkitehtuurin alan laatulehtiä myöten. Paikka on ainutlaatuinen historiallinen tehdasmiljöö, mikä tietysti herättää kiinnostusta. Lienee myös niin, että Tampereen nykyinen kehitys ja kyky toteuttaa hankkeita innostaa osallistumaan, kilpailun tuomariston puheenjohtaja apulaispormestari Jaakko Stenhäll pohtii.

Sara Hildénin taidemuseo on kansainvälisen tason taidekokoelmallaan merkittävä vetovoimatekijä Tampereella.

– Uusi taidemuseo tukee Tampereen läntisen keskustan elinvoimaisuutta ja vahvistaa Finlaysonin alueelle jo muodostuneen kulttuuritoimintojen, vapaa-ajanviettopaikkojen ja työpaikkojen keskittymän houkuttelevuutta, Varman Kai Niinimäki sanoo.

Kilpailuohjelmaan on koottu pohjatietoja ja selvitysaineistoa Sara Hildénin taidemuseon toiminnasta ja kokoelmista, Finlaysonin alueen kulttuuriympäristöstä, Wilhelm von Nottbeckin puistosta, alueen liikenneverkosta, Tampereen kaupungin käyttämästä viherkertoimesta sekä rakentamisolosuhteista.

Arkkitehtuurikilpailu on järjestetty yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa ja liiton kilpailusääntöjen mukaisesti. Asemakaavan muutos on aloitettu, ja työ jatkuu kilpailun tulosten pohjalta.

Kysy lisää

Kai Niinimäki

Asset Manager, toimitilavuokraus

Finlaysonin alue ja Turku

Voisit olla kiinnostunut myös näistä