Varma vapauttaa kahvilat ja ravintolat vuokranmaksulta kahden kuukauden ajaksi

Varman vuokralaisina olevat kahvila- ja ravintolayrittäjät vapautuvat vuokranmaksulta touko- ja kesäkuulta koronavirusepidemian vuoksi. Vuokranvapautuksen taustalla on lakimuutos sulkea kahviloiden ja ravintoloiden asiakaspaikat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.  

Päätös vuokranvapautuksesta koskee Varman vuokralaisina olevia kahviloita ja ravintoloita. Lainmuutoksen myötä kahviloilla ja ravintoloilla ei ole mahdollista jatkaa toimintaansa entiseen tapaan seuraavien kuukausien aikana. Asiakasmäärät ovat laskeneet huomattavasti ja osa ravintolatoimijoista on sulkenut ovia.  

– Varma haluaa kiinteistöjen omistajana olla vuokralaisten tukena muuttuvassa toimintaympäristössä. Meille on tärkeää, että elinvoimaisilla yrityksillä olisi edellytykset jatkaa toimintaansa poikkeustilanteen jälkeenkin. Annamme ravintolatoimijoille mahdollisuuden keskeyttää vuokrien laskutuksen kahden kuukauden ajaksi, sanoo kiinteistösijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.  

Varma jättää vuokrat perimättä touko- ja kesäkuulta, mikä vastaa sulkemismääräyksen kestoa.  

–  Koronakriisi on ollut poikkeuksellisen voimakas ja hyvin nopeasti laajoja negatiivisia taloudellisia vaikutuksia aiheuttava tapahtumaketju. Tärkeää on, että yhteiskunta ja talous saadaan toipumaan mahdollisimman nopeasti kohtaamastamme shokista. Siitä kasvusta haluamme mahdollisimman monen asiakkaamme pääsevän myös nauttimaan ja siksi haluamme olla mahdollisuuksien mukaan auttamassa näitä yrityksiä näiden pahimpien kuukausien aikana, Tomperi sanoo.  

Olen ravintolayrittäjä. Saanko vuokranvapautuksen ja mitä toimia se minulta edellyttää?   


Varma ei peri ravitsemisliikevuokralaisiltamme vuokraa touko- ja kesäkuulta. Olemme suoraan yhteydessä kaikkiin kahvila- ja ravintolavuokralaisiimme, joita lakimuutos koskee. Jätämme vuokrat perimättä vastaavalta ajanjaksolta kuin ravintolat on määrätty suljettaviksi. Jos päätökselle tulee jatkoa, jatkamme käytäntöä tarvittaessa.  

Vapautus vuokranmaksusta astuu voimaan automaattisesti eikä vaadi vuokralaiselta toimenpiteitä.  Jos kuitenkin saat laskun, laita viestiä osoitteeseen: liiketilat@varma.fi  

Mistä tiedän, koskeeko vapautus minua?  


Vapautus koskee kaikkia kahvila- ja ravintola-alan toimijoita, jotka ovat vuokralaisina Varman kokonaan omistamissa tiloissa.  

Miksi vuokranvapautus koskee vain kahvila- ja ravintolatoimijoita eikä muita yrittäjiä?   


Vapautus koskee kahvila – ja ravintolatoimijoita siksi, että näiden toimijoiden liiketilat on määrätty suljettaviksi lainmuutoksella määräajaksi. Nämä yritykset eivät voi jatkaa poikkeusoloissa liiketoimintaansa normaalisti.
Varma noudattaa kiinteistönomistajana lainmuutoksen linjausta ja tukee näitä yrittäjiä taloudellisesti tässä erittäin vaikeassa tilanteessa.   

Varman perustehtävä on hoitaa yksityisen toimialan eläkkeitä tuottavasti ja turvaavasti. Perustehtävämme on määritelty laissa ja tarkoittaa sitä, että meillä on vastuu sijoittaa asiakkaidemme maksamat eläkevarat vastuullisesti. Olemme siten vastuussa myös asiakkaillemme, ja siksi tarkastelemme yrityksille poikkeustilanteessa myönnettyjä helpotuksia tapauskohtaisesti harkintaa käyttäen. Yritysten suora rahallinen tukeminen ei ole työeläkeyhtiöiden perustehtävä.  

Meille on kuitenkin tärkeää, että kaikella elinvoimaisella yritystoiminnalla olisi toimintaedellytyksiä myös poikkeustilan jälkeen. Yrityksille, joille koronaviruksen hillintä asettaa erityisiin vaikeuksiin, olemme antaneet mahdollisuuden keskeyttää vuokrien laskutuksen kahden kuukauden ajaksi 1.5.-30.6. välisenä aikana. Laskuttamatta jätettäville vuokrille tehdään erillinen maksusuunnitelma vuokralaisten kanssa. Olemme olleet yhteydessä näihin yrittäjiin. Lisätietoa aiheesta.

Neuvottelemme tapauskohtaisesti ratkaisuista myös muiden vuokralaistemme osalta ja ymmärrämme, että eri yritysten tilanne on erilainen. Omistamissamme kauppakeskuksissa olemme olleet joustavia vuokralaistemme aukioloaikojen suhteen koronakriisin alettua. 

Olen ravintolayrittäjä, ja olen sopinut aiemmin Varman kanssa vuokrien laskutuksen keskeytystä kahdeksi kuukaudeksi. Miten toimin vuokranmaksuvapautuksen saamiseksi?   


Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Ne ravintolavuokralaisemme, jotka ovat jo ehtineet hyväksyä kahden kuukauden vuokrien maksun lykkäyksen, vapautetaan touko- ja kesäkuun vuokranmaksusta automaattisesti.  

Mikäli teille tulee muuta kysyttävää, olkaa yhteydessä yhteyshenkilöönne Varman kiinteistöissä.   

Voisit olla kiinnostunut myös näistä