Yrityspäättäjä: nämä 5 kysymystä auttavat sinua toimiston vetovoiman lisäämisessä

Avara toimistotila muutamalla työpisteellä ja isoilla ikkunoilla
Etätyöhön tottuneet tietotyöläiset palaavat mielellään toimistolle, kunhan toimistopäivät tarjoavat heille jotain sellaista, mitä he eivät etätyössä voi saada.

Oletko sinä jo tunnistanut oman yrityksesi toimiston vetovoimatekijät, jotka houkuttelevat työntekijäsi toimistolle säännöllisesti?

Vetovoiman lisäämisessä sinua auttavat nämä 5 kysymystä:

  1. Mikä toimistolla on parempaa kuin kotona?
  2. Tarvitseeko toimistosi uudenlaisia tilajakoja tai teknologiaa?
  3. Miten kokoat ja kannustat työyhteisöäsi viettämään yhteistä aikaa rennosti?
  4. Onko toimitilasi sijainti vetovoimainen?
  5. Miten osoitat työntekijöillesi, että huolehdit heidän hyvinvoinnistaan?

Mikä toimistolla on parempaa kuin kotona?

Toimiston vetovoiman lisääminen voi alkaa esimerkiksi pienillä, työntekijöitä yllättävillä toimistoeduilla. Tärkeintä tässä on, että panostat yrityksesi arvoja ja kulttuuria tukeviin eleisiin.

Jotkut henkilöstössäsi voivat innostua erikoiskahveista taukotilassa, jotkut muut toimistokoirien toivottamisesta tervetulleeksi. Myös iltapäivän taukojumppa tai meditaatiohetki toimivat työtehoa ja työntekijöiden virettä kohottavina toimiston etuina.

Etätyössä oman jääkaapin tarjoamat lounas- ja välipalavaihtoehdot käyvät melko yksitoikkoisiksi, joten voit myös panostaa esimerkiksi terveellisiin välipaloihin kahvihuoneen kaapissa tai tarjota yhteisen aamupalan kaikille vaikkapa kerran kuussa.

Tarvitseeko toimistosi uudenlaisia tilajakoja tai teknologiaa?

Koska suuri osa tietotyöstä voidaan tehdä myös etänä, ei toimistolle mennä enää varsinaisen työsuoritteen vuoksi.

Tiivis työpisteasettelu avotilassa ei houkuttele etätyön rauhaan tottuneita työntekijöitä toimistolle, vaan jatkossa tarvitset toimistolle enemmän tiimityötä, virtuaalikokouksia ja keskittymistä tukevia tiloja.

Pohdi toimitilasi osalta ainakin näitä kysymyksiä:

  • Jos työntekijäsi voivat vapaasti itse määritellä toimistopäivänsä ja etäpäivänsä, tarvitsetko ylikuormituksen ja työn sujuvuuden takaamiseksi työpisteiden varausjärjestelmää?
  • Sekä läsnä- että etäosallistujista koostuvat virtuaalikokoukset vaativat omanlaisensa akustiikan ja äänieristyksen: toimiiko neuvottelutilojesi tekniikka hyvin?
  • Erilaisten sensorien hyödyntäminen tilavarauksissa voi kartuttaa sinulle arvokasta tietoa erilaisten tilojen käyttöasteesta. Olisiko ennakoinnista hyötyä tulevien tilatarpeiden hahmottamisessa?


Lukuvinkki: Onko toimitilasi vuokrasopimus päättymässä 2 vuoden sisällä? Nyt on oikea aika miettiä nämä 4 asiaa

Miten kokoat ja kannustat työyhteisöäsi viettämään yhteistä aikaa rennosti?

Sosiaaliset kontaktit ovat toimistopäivien kiistaton etu. Työkaverit kahvi- ja lounasseurana todennäköisesti kysyvät kuulumisia ja nauravat vitseillesi, toisin kuin kotikeittiön kaapinovet tai ruokatauon ajan näytöllä pyörivä Netflix.

Yhteisöllisyyden tunnetta ei kuitenkaan luoda vain tuomalla etätyöhön ja omaan rauhaan tottuneet työntekijät toimistolle, vaan työnantajan roolina on aktiivisesti luoda mahdollisuuksia yhteisöllisyyden vahvistumiselle.

Parhaiten yhteisöllisyys vahvistuu huumorin ja rennon yhdessäolon kautta, eikä välttämättä tehokkaan, suorittavan työn yhteydessä. Tarjoa mahdollisuuksia rönsyileville keskusteluille ja naurulle, sekä kutsu työntekijöitäsi viettämään aikaa yhdessä.

Ihmiset lounastamassa pöydissä

Onko toimitilasi sijainti vetovoimainen?

Etätyön aikakausi on tehnyt erittäin näkyväksi päivittäisiin työmatkoihin kuluvan ajan. Arjen muihin tehtäviin ja harrastuksiin jää etäpäivinä enemmän aikaa, kun ”turha” aika liikenteessä jää pois.

Onko toimitilasi sijainti edelleen vetovoimainen? Vetovoimainen sijainti voi tarkoittaa eri yrityksille ja eri työntekijöille eri asioita. Mitkä näistä ovat sinun työntekijöillesi tärkeimpiä asioita saavutettavuuden kannalta?

  • hyvää saavutettavuutta julkisilla liikennevälineillä
  • hyvää saavutettavuutta omalla autolla
  • parkkipaikkoja työntekijöiden autoille sekä pyörille
  • hyvää sijaintia muiden palveluiden lähellä
  • Jos työntekijät eivät koe toimistoa helposti saavutettavana, voi pitkä työmatka tai huonot liikenneyhteydet kasvattaa kynnystä lähetä päiväksi kollegoiden pariin omalle työpisteelle.

Miten osoitat työntekijöillesi, että huolehdit heidän hyvinvoinnistaan?

Terveysturvallisuuden ja hygienian merkitys on 2020-luvun alkupuolella korostunut äärimmilleen ja työnantajilta odotetaan nyt konkreettisia toimenpiteitä työntekijöiden terveyden huomioimiseksi. Erilaisten hyvinvointisertifikaattien odotetaankin nousevan tilojen ja työnantajien vastuullisuutta todentaviksi elementeiksi.

Varma on kiinnostunut kehittämään toimitilojen hyvinvointivaikutuksia esimerkiksi WELL-sertifioinnin avulla, jolloin sekä tiloissa toimiva yritys että kiinteistön omistaja voivat yhdessä osoittaa, että henkilöstön hyvinvointiin panostetaan työympäristön keinoin. WELL-sertifikaattia on mahdollista hakea yhden yrityksen toimitiloihin, mutta myös koko kiinteistön tasolle.

Lukuvinkki: hybridityöopas

Kokosimme oppaan, jonka avulla luot hybridityön tukikohdaksi vetovoimaisen, sekä työntekijöiden että liiketoimintasi tarpeita vastaavan toimiston.
Oppaasta löydät vastaukset muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä hybridityön mallissa tulee linjata?
  • Millä tavalla ja missä vaiheissa työntekijöitä kannattaa osallistaa uuden työnteon mallin kehittämiseen?
  • Kuinka vetovoimainen toimisto syntyy?
  • Millaisia tiloja toimistossa nyt tarvitaan ja mitä niissä tulee huomioida?
  • Miten muut ovat käytännössä ratkaisseet hybridityön arkea?

 

Lataa hybridityöopas TÄÄLTÄ

Voisit olla kiinnostunut myös näistä