Historiallinen Arabia 135 -kortteli uudistuu – alueelle avautuu uusia tiloja yrityksille ja kaupunkilaisille

Helsingin Toukolassa sijaitseva Arabia 135 -kortteli on käynyt viime vuosina läpi mittavaa uudistustyötä, jonka seurauksena historiallisesta kohteesta on muodostunut sen erityispiirteitä korostava, elävä ja vetovoimainen hybridikortteli. Alue toimii tänä päivänä kotina mm. luovien alojen oppilaitoksille, kirjastolle, TV-studioille ja designmyymälöille. Vuoden 2023–2024 vaihteessa Helsinkiin avautuu uudenlaista kiehtovaa kaupunkitilaa, kun korttelin punatiilikujille valmistuu alueen teollista historiaa huokuvia kivijalkaliiketiloja.

”Helsingissä ei ole yhtä keskeisellä paikalla vastaavaa korttelia, joka hengittää vanhaa tehdashistoriaa. Arabian kortteli ja sen monikerroksellisuus ovat hieno kokonaisuus, joka saa tulevaisuudessa uuden ilmeen ja elämän”, summaa Varman Arabia 135 -korttelista vastaava Asset Manager Jenni Nivalainen Varmasta.

Havainnekuva tulevaisuuden "Kirahvipihasta"

Vanhoista tehdastiloista kuoriutuu kerroksellinen luovuuden kortteli

Muutostöiden keskiössä olevat tilat ovat konkreettinen pala suomalaisen designin ja muotoilun historiaa. Arabian tehdaskorttelin historia ulottuu 140 vuoden taakse ja luovuus on nivoutunut alueeseen aivan alusta lähtien.

Korttelin toiminta alkoi pienestä punatiilisestä keramiikkatehtaasta, kun ensimmäiset Arabian tehtaan rakennukset nousivat joutomaalle merenlahden rannalle 1870-luvulla. Tehdaskortteli kehittyi ja kasvoi erityisesti 1900-luvun alkupuolella, kun keramiikkatehtaan tuotantoa myytiin aina Argentiinaan asti. Sotien jälkeen tuotannon modernisointi sekä tehtaan tuotannon vaiheittainen keskittäminen vapauttivat tilaa muiden toimijoiden käyttöön, jonka seurauksena kortteliin muutti Taideteollinen korkeakoulu vuonna 1984. Vuosikymmenten kuluessa myös muut vähitellen vapautuneet tilat täyttyivät luovien alojen toimijoista ja toiminta ja tilat muokkautuivat lähemmäs nykymuotoonsa.

”Nyt käynnissä olevien uudistusten ja korjausten tavoitteena on antaa kerrostumien näkyä, jotta korttelin historia ja mielenkiinto säilyy. Vanhan tehtaan piiput ja monikerroksellisuus on ihmisen kokoista ja kerrostumista voi lukea alueen värikästä historiaa”, Nivalainen sanoo.

Korttelin tunnistaa ikonisesta Arabian tehtaan piipusta.

Erityisiä tiloja erilaisille toimijoille – tulevaisuuden mahdollisuudet avoinna liiketiloista toimistoihin

Parhaillaan alueella tehdään korttelin vanhimman osan, punatiilisten rakennusten kunnostustyötä. Kyseessä on korttelin Arabian Kujat -niminen osa, joka valmistuu vuoden 2024 alussa, kun korttelin sisäpiha (Kirahvipiha) ja punatiilikujat avautuvat yleisölle ja yrittäjille. Hämeentietä ja Arabiankatua yhdistämään rakennetaan uusi läpikulku, joka tarjoilee jalankulkijoiden liikkumista helpottavan kulkuväylän korttelin läpi.

Arabian Kujien tilat peruskorjataan täysin ja viimeistellään vastaamaan vuokralaisiksi tulevien yritysten tarpeisiin. Kortteliin rakentuu tiloja erikokoisille ja -luonteisille toimijoille kuten päivittäistavarakaupalle, kahvipaahtimolle, korttelisaunalle ja erilaisille myymälöille ja esimerkiksi kahvilalle. Tämä korttelinosa tulee toimimaan kaupunkilaisille avoimena tilana, jonne on helppo tulla viihtymään ja nauttimaan tehdasmiljöön ilmapiiristä sekä erilaisista palveluista. Lisäksi yläkerroksiin sijoitetaan toimisto-, showroom- ja galleriatiloja, joihin haetaan nyt erilaisia toimistokäyttäjiä.

Jo nyt Arabian korttelissa toimii muun muassa ravintoloita, kahviloita, näyttelytiloja, posti, kirjasto, museo, myymälöitä sekä kuntosali, joiden asiakkaat yhdessä oppilaitosten opiskelijoiden sekä kansainvälisten turistien kanssa tuovat alueelle jatkuvaa kävijävirtaa. Arabian alueella toimii myös aktiivinen yhteisö, jonka voimin järjestetään jokavuotinen Arabian katufestivaalit. Arabia135 on tapahtuman sponsorina alusta asti ja avannut myös korttelin tiloja festivaalin käyttöön.

Korttelin keskellä sijaitsevan Arabian vanhan tehdashallin kaavaillaan myös saavan uuden muodon seuraavien vuosien aikana.  Uudistettava halli tulee mahdollistamaan erilaisten tapahtumien, messujen ja näyttelyiden järjestämisen. Tilana se sopii noin 2 000 ihmisen tapahtumiin.

”Tämänkokoisista tiloista on pulaa Helsingissä,” Nivalainen kuvailee.

Kiinnostuitko Arabia 135 -korttelin tiloista sekä luovasta yhteisöstä?

Kerro meille mitä sinä tekisit Arabia 135 -korttelissa – meiltä saat yrityksesi tarpeet huomioivaa ja suoraviivaista palvelua tilan valinnan ja suunnittelun tueksi. Korttelissa on vapaana erilaisia ja erikokoisia toimistotiloja, joista voi muokata yrityksen tarpeita vastaavat tilat. Tervetuloa tutustumaan kortteliin, yhteisöön ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin!

Tutustu kiinteistöön ja vapaisiin tiloihin tarkemmin

Kysy Arabian tiloista lisää

Jenni Nivalainen

Asset Manager, toimitilavuokraus

Helsinki ja Espoo

Voisit olla kiinnostunut myös näistä