– Erityisen persoonallisen tästä tilasta jo silloin teki suuri kattoikkuna – se on pinta-alaltaan pienen kaksion kokoinen. Lisäksi Bulevardi 7 -kiinteistön historia puhutteli meitä, mutta ymmärsimme heti, että ihan mikä tahansa ravintola ei tähän sovi, vaan konsepti tulisi suunnitella huolella, toinen ravintolan perustajista, Linda Stenman-Langhoff kuvaa uuden ravintolaprojektin alkua.
Poikkeuksellinen tila löysi ravintoloitsijat, jotka eivät suunnitelleet ravintolan avaamista
Uuden ravintolakonseptin luominen ja tilan muutos upeaksi ravintolatilaksi ei tapahdu muutamassa viikossa. Yhteistyö Varman sekä Sekel Bar & Restaurantin perustajien Linda Stenman-Langhoffin ja Filip Langhoffin välillä käynnistyi noin vuosi ennen fine dining -ravintolan avaamista Bulevardi 7:n kiinteistöön.
– Emme me edes etsineet uutta tilaa! Olimme juuri sulkemassa edellistä ravintolaamme, sillä tarkoituksemme oli keskittyä joksikin aikaa konsultointi- ja catering-liiketoimintaamme. Nähtyämme Bulevardi 7:n liiketilan mietimme asiaa yhden yön yli ja teimme päätöksen, että tähän uuteen projektiin haluamme kuitenkin tarttua, kertaa Stenman-Langhoff tapahtumia uuden ravintolan avaamisen taustalla.
Ravintolatila on suuri ja se on jaettu juhlatilaan, baariosastoon sekä kabinettiin. Kuvaaja: Daniela Streng
Bulevardi 7 rakennettiin alun perin liike-, toimisto- ja asuintaloksi. Katurakennuksen noin 250 m2 suuruiset asuinhuoneistot olivat poikkeuksellisen suuria ja varustettu kaikilla niillä ominaisuuksilla mitä maaherrat, johtajat, professorit ja ylilääkärit jne. saattoivat elämältään edellyttää. Liiketilat sijaitsivat kivijalassa ja toimistohuoneistoja oli sijoitettu sekä katu- että piharakennukseen. Helsingin keskustan liike-elämän kehittyessä 1960-luvulla, Bulevardi 7:ssä toteutettiin muutostyö, jossa rakennuksen kerrokset 2-7 muutettiin asuinhuoneistoista toimistoiksi ja Varman toiminta laajeni kaikkiin rakennuksen maanpäällisiin kerroksiin. 2020-luvun alussa kiinteistössä toteutettiin mittava peruskorjaussaneerausprojekti, ja nyt kohteessa on avautunut noin 5800 m2 ajanmukaistettua toimistotilaa sekä lisäksi ravintola- ja liiketiloja.
Menestyneistä ravintoloistaan tunnettu pariskunta kuuli Bulevardi 7:n potentiaalisesta liiketilasta tuttavaltaan, ja he pääsivät tutustumaan tilaan ennen varsinaisten rakennustöiden aloitusta.
– Hiukan kyllä pelästyin silloin, kun ensimmäisen kerran syksyllä 2021 tulimme tänne, sillä tilan pinnat olivat vielä ihan pelkkää betonia, naurahtaa Stenman-Langhoff. – Mutta sitten ajattelin, että tämähän on kuin tyhjä taulu, mihin voi laittaa ihan mitä vaan.
– Erityisen persoonallisen tästä tilasta jo silloin teki suuri kattoikkuna – se on pinta-alaltaan pienen kaksion kokoinen. Lisäksi talon historia puhutteli meitä, mutta ymmärsimme heti, että ihan mikä tahansa ravintola ei tähän sovi, vaan konsepti tulisi suunnitella huolella, Stenman-Langhoff kuvaa projektin alkua.
Ravintolakonseptin pohjana arkistoista löytyneet 1930-luvun ruokalistat sekä kieltolain henki
Sekel Bar & Restaurant asettui Bulevardi 7:n alakertaan siten, että ravintolan sisäänkäynti on katutasossa, mutta varsinaiset ravintolatilat sijaitsevat maan alla. Kiinteistön sisäpihalle avautuva suuri kattoikkuna hallitsee ravintolasalia.
– Kun olimme tehneet päätöksen ravintolan perustamisesta tähän tilaan, aloimme perehtyä 1930-luvun tyylisuuntiin, ravintolakulttuuriin ja esimerkiksi kieltolain vaikutuksiin todella laajasti. Kävimme läpi Hotelli- ja ravintolamuseon arkistoista löytyneitä vanhoja valokuvia, menuja, viinilistoja ja cocktail-listoja, joista ammensimme ideoita ravintolan konseptiin ja brändiin, kertoo Stenman-Langhoff.
Ravintolatila on suuri ja se on jaettu juhlatilaan, baariosastoon sekä kabinettiin. Istuvalle illalliselle Sekeliin mahtuu 130 henkeä, mutta tila on myös muokattavissa pienempien ryhmien tarpeisiin sekä romanttisiin illallisiin.
– Ravintolaa perustettaessa tilan ja konseptin tulee loksahtaa yhteen. Mitään ei siis voi pakottaa mihinkään tilaan ja tämä tila itsessään vaati fine dining -konseptia. Sekel Bar & Restaurant on sisustettu mahdollisimman tarkasti 100 vuoden takaiseen tyyliin niin, että ravintola henkii myös rakennuksen historiaa. Monet asiakkaat eivät usko, että tämä on vain hetki sitten betonipinnasta lähtien rakennettu ja sisustettu tarkoituksella näin, vaan he luulevat sisustusta oikeasti vanhaksi, hymyilee ravintolan sisustussuunnittelusta vastannut Stenman-Langhoff.
Istuvalle illalliselle Sekeliin mahtuu 130 henkeä, mutta tila on myös muokattavissa pienempien ryhmien tarpeisiin sekä romanttisiin illallisiin. Kuvaaja: Daniela Streng
Ravintolakonseptin lisäksi kestävät materiaalivalinnat ovat ohjanneet Stenman-Langhoffin sisustussuunnittelua. Esimerkkinä kestävistä valinnoista on muun muassa Sekel Bar & Restaurantin kalanruotokuvioon valettu vinyylilattia, joka näyttää 1930-luvun puulattialta, mutta kestää kulutusta paljon aitoa puuta paremmin.
– Kameleonttimainen muokattavuus oli meidän näkökulmastamme tärkeää ja siinä olemme tilasuunnittelussa onnistuneet hyvin. Meillä on järjestetty kaikenlaisia tapahtumia aamukokouksista erilaisiin illanviettoihin, summaa Stenman-Langhoff.
Ravintola on sisustettu 100 vuoden takaiseen tyyliin kieltolain hengessä. Kuvaaja: Daniela Streng
Kustannustehokkaimmat tilaratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä – toimiva kommunikaatio on avain onnistumiseen
Stenman-Langhoffin kokemuksen mukaan ravintola-alan tuntemuksella on sisustussuunnittelun ja tilaratkaisuiden onnistumisessa merkittävä rooli, sillä esimerkiksi keittiötilojen konkreettiset valinnat, ilmanvaihto- ja lämmitysratkaisuiden sijoittelu sekä yleinen asiakkaiden liikkumisen flow ravintolassa vaatii erityistä näkemystä.
Sekel Bar & Restaurantin tila rakennettiin yhteistyössä Varman ja urakoitsijakumppaneiden kanssa, ja kaikki osapuolet osallistuivat tiiviiseen keskusteluun läpi prosessin.
– Kyllä yhteistyön, kemian ja kommunikaation pitää tilaa vuokratessa tuntua hyvältä. Ei meidän pitänyt avata uutta ravintolaa, mutta koska oikea tila ja oikeat kumppanit osuivat kohdalle, niin tässä ollaan. Aina voi tulla eteen jotain erimielisyyksiä, mutta silloin kun niistä pystytään keskustelemaan ja tilanteita ratkomaan, yhteistyö jatkuu luontevasti vuosia.
Tärkeää Stenman-Langhoffin näkökulmasta on myös tilasuunnitteluyhteistyön aloittaminen mahdollisimman varhain.
– Mielestäni oleellista on, että vuokralainen osallistuu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mukaan tilan suunnitteluun – oli kyseessä sitten ravintola- tai toimistotila. Jos vuokranantajalla ei ole tietoa mikä vuokralainen on tilaan tulossa, ei myöskään tilajaon, saati sitten pienempien yksityiskohtien suunnittelu voi tietenkään olla optimaalista. Yhteistyö on kustannustehokasta molemmille osapuolille silloin, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain.
– Itse pidän Varmasta vuokranantajana, sillä yritys huolehtii vuokralaisistaan ja ymmärtää rehellisen yhteistyön merkityksen. Jos heiltä löytyy tulevaisuudessakin jokin sopiva liiketila, niin ehkä me perustamme seuraavan ravintolamme siihen, hymyilee Stenman-Langhoff.
Ravintolan sisäänkäynti on katutasossa Bulevardin puolella, mutta varsinaiset ravintolatilat sijaitsevat maan alla. Kuvaaja: Kari Palsila
Bulevardi 7 – uusia ja edustavia toimitiloja Helsingin sydämessä
Bulevardi 7 sijaitsee yhdellä Helsingin ikonisista pääkaduista, keskellä haluttuja liike-elämän ja designin ydinkortteleita. Historiallisen tyylinsä säilyttäneen mutta täydellisesti modernisoidun toimistotalon toimitilat ovat vuokrattavissa nyt!
Lue myös Case Pankaboard | Uudet toimitilat hybridityön tarpeeseen
Kysy Bulevardi 7 tiloista lisää
Tarja Koskela
Helsinki ja Espoo